Her vil du finne en oppsummering av teorien som benyttes på våre valpekurs.

På alle våre kurs benytter vi positiv forsterkning. Det betyr at vi belønner ønsket atferd. Når hunden gjør det du ønsker sier du «BRA» og gir en godbit til hunden.
Det er ikke tillatt å bruke fysisk avstraffelse på våre kurs eller på klubbens treningsområde. Det gjelder klyping, spark, slag, harde rykk i båndet og alt annet som skaper fysisk ubehag for hunden.
Mattilsynet: Trening av hund – hva er lov?
Vi anbefaler å benytte sele på valper da halsbånd ofte skaper unødvendig ubehag og stress når valpen drar i båndet.
Hva er belønning for din hund?
Det er viktig at du finner riktig belønning for din hund. Det er en fordel å kunne belønne både med leke og godbit. Godbiter skal være myke og små.
Hvordan unngå uønsket atferd?

Stress og kjedsomhet er ofte årsak til hunden har uønsket atferd som bjeffing, biting på møbler eller lignende. Vi anbefaler at du jobber i forkant av problemene for å unngå disse. Tenk gjennom når den uønskede atferden oppstår og gi hunden noe å gjøre før atferden begynner/oppstår.
Hunden min bjeffer:
Legg merke til hva det er som gjør at hunden din bjeffer. Neste gang begynner du å belønne hunden for kontakt (se lekse 2 nederst) før den begynner å bjeffe. Alternativ gi den noe å tygge på (gjerne en fylt Kong eller lignende).
Hunden min biter/ødelegger/stjeler/tigger:
Husk at ofte biter/ødelegger/stjeler/tigger hunden fordi den kjeder seg og/eller er stresset. Tilby hunden noe annet å gjøre før den begynner med den uønskede atferden. Enten tren noe enkelt som kontakt eller sitt, alternativt gi hunden en fylt KONG eller noe annet å tygge på. Du kan også ta hunden med ut å strø godbiter utover gresset som den kan finne.
Hunden min tisser inne:
Luft den oftere og alltid etter den har sovet, spist eller lekt. Du bør også lufte valpen i bånd og gjerne stå i ro slik den finner roen til å huske den måtte på do.
Hunden min liker ikke å være hjemme alene:
Start hjemme-alene treningen gradvis med noen få minutter og øk etterhvert. Sett opp kamera/mobil/laptop for å filme hunden mens du er ute. Tren gjerne hunden mentalt med godbitsøk, trening eller lignende før du forlater den slik den er sliten. Gi den gjerne noe (trygt) den kan tygge på når den er alene, en fylt Kong er ypperlig.
Hunden min liker ikke bur/bil:
Dersom hunden din blir bilsyk bør du ikke mate den i timene før dere skal ut å kjøre. Som regel vokser valper reisesyke av seg. Dersom hunden din ikke liker bur, bør du ha et bur stående hjemme åpent som du kan trene hunden på. Belønn hunden om den går inn i buret og steng den aldri inne mot dens vilje.Stress og kjedsomhet er ofte årsak
Hvordan bruke bur?
I bil er det sikrest (både for deg selv og hunden) å bruke bur. Bilburet bør være stort nok til at hunden kan stå oppreist og snu seg.
Når det gjelder bruk av bur hjemme bør det være stort nok til hunden både kan stå oppreist, snu seg, strekke seg og aller helst bør hunden kunne regulere temperaturen sin ved å kunne bytte liggeplass. En grind rundt buret løser det på en god måte.
Mattilsynet: Er det lov å ha hunden i bur?
Hvordan aktivisere valpen?

En valp behøver ikke fysisk trening. Den behøver sosialisering og miljøtrening. Gir du valpen for mye fysisk trening kan det være skadelig for skjelettet dens og det kan i tillegg skape unødvendig stress. Vi anbefaler deg at du setter deg inn i behovene for din rase/hund.
Forslag til aktiviteter:
- Godbitsøk
- Gjem leken
- Tyggebein
- Fylt Kong
- Balansetrening
- Finne familiemedlemmer
Hvordan sosialisere valpen?
Valper trenger sosialisering og miljøtrening for å lære om den verdenen de skal leve i. La valpen din få se/møte voksne, barn, dyr, rullestoler, vogner og sykler. Ta den med både i trafikkerte områder på tog og buss, men la den også få oppleve skog og strand.
Det er viktig å gjøre det i små økter og huske at jo flere ting som skjer rundt valpen, jo flere inntrykk skal valpen ta innover seg. Ta alltid med godbiter når du skal på tur. Synes valpen noen er litt skumle, blir de kanskje mindre skumle om de får gi valpen godbiter. Det skal alltid være valpen sitt valg å hilse eller ei, ikke press den til å hilse om den synes det er skummelt.
Du bør fortsette med sosialisering og miljøtrening også med unghunden og den voksne hunden for å holde det vedlike.
Helse og stell av hunden
Vit hvordan hunden din ser ut når den er frisk. Da vil du lettere kunne se når den er syk.
Undersøk hunden minst ukentlig. Sjekk tenner, ører, øyne, kropp og se hvordan de normalt ser ut. Du bør også venne hunden til å stå på bord. Bruk et skli sikkert underlag for hunden. Bruk godbiter og vær tålmodig.
Hvordan snakker hunden?

Hunden har egne signaler som de bruker både med andre hunder og oss mennesker. De viktigste signalene du bør lære deg, er de dempende signalene. Når hunden sender ut disse, er det fordi den er stresset, redd eller i en situasjon den ikke er komfortabel med.
- Snu bort ansiktet
- Kommer sakte mot deg
- Slikker seg på nesen
- Gjesping
- Snusing
- Fryser til
Barn og hund: lag regler
Ingen hunder er født barnevennlige. Hunden må erfare at det er kjekt å være med barn. La barna være med på stell og trening av hunden men husk at hunden må få være i fred når den spiser, hviler eller sover.
Lekser
1. Rotrening
- Velg et tidspunkt hvor hunden allerede er rolig.
- Sett deg ned på huk og klø hunden på brystet.
- Prat rolig med lav stemme og vær avslappet selv.
- Mat og godbiter virker beroligende for noen hunder.
2. Kontakt
- Ha godbiter klar i hånden, vent til hunden ser på deg.
- Si «BRA» og gi hunden en godbit.
- I starten bør du belønne all form for øyekontakt når dere trener.
- Ikke lag lyd eller nykk i båndet for at hunden skal se på deg, vent.